kmdm1

“Je moet lef hebben.” Roze ouderen in het museum

Onlangs bezocht een groep ouderen van Gay Care Amsterdam, de thuiszorgorganisatie voor de Amsterdamse LHBT-gemeenschap, het Van Gogh Museum. Zij namen deel aan een speciale workshop die bestond uit een rondleiding en een schildergedeelte. Bij de start koos iedereen, onder leiding van de workshop docent, een persoonlijk favoriet schilderij. Daarna werd dit schilderij in het museum opgezocht. De ouderen lieten zich inspireren door het kunstwerk of bekeken kunstwerken met soortgelijke schildertechnieken.

kmdm2
Tijdens het schilder gedeelte werkten de ouderen met een kader, een Visible Thinking strategie, waarmee ze een schilderij laagje voor laagje konden aftasten. Daarna creëerden de deelnemers een eigen Van Gogh. De meesten stonden te popelen om te beginnen en het sociale samenzijn zorgde voor een versterking in dit enthousiasme. Bevlogen gingen de deelnemers in het museumatelier aan de slag. Een van de deelnemers van de workshop concludeerde na afloop: “Je moet gewoon lef hebben.”

kmdm3
Na afloop werden alle gemaakte werken besproken en thematisch geëxposeerd op ezels. Dit bood, net als bij een vergelijkbaar workshoponderdeel van KMdM, een mooi reflectiemoment met volop persoonlijke aandacht. Een van de deelnemers gaf aan op geen enkele manier Van Gogh in zijn werk te herkennen, herkende de docente “zijn brutaliteit, het gemak en de losse verfstreek.” Na afloop reageerden de deelnemers enthousiast: “Ik verbaas mezelf hiermee.” en “Ik krijg nu wel echt waardering voor Van Gogh.”

kmdm5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *