IMG_9415

Docenten ervaren hoe het is om oud te zijn tijdens workshop KnowlAGE

Tijdens de docentenbijeenkomst van Kunst Maakt de Mens: Ouderen ontmoeten Van Gogh, maken de workshopdocenten nog dichter op de huid kennis met hun doelgroep. Aan de hand van pakken en diverse bijbehorende attributen, ervoeren zij op zaal en in het atelier hoe (fysiek én sociaal) beperkend en kwetsbaar het leven op latere leeftijd kan zijn. Hoe kan hier rekening mee worden gehouden tijdens de workshopsessies en museumbezoeken?

Workshop KnowlAGE
Tijdens de introductie van Miriam Reelick wordt besproken hoe kennis van de doelgroep kan bijdragen aan een ouderenvriendelijke samenleving door dit te integreren in het werken met deze doelgroep. Met de pakken en attributen die zij bij zich heeft, ervaren de docenten hoe het is om oud te zijn en een aandoening of beperking te hebben (zicht, gehoor, lopen, oriëntatie, motoriek) te hebben. Miriam geeft hierbij aan dat het niet het gemiddelde oud wordingsproces toont, maar het een verzameling van beperkingen is. Stapsgewijs wordt gedemonstreerd welke onderdelen welke beperkingen laten ervaren.

IMG_9415
Het torso-gedeelte weegt 10 kg

IMG_9422
Het gehele pak aan, bestaande uit gewicht in de voeten, bovenlichaam, handschoenen, oordopjes, bril, knie- en armsteunen

De docenten concluderen dat je als oudere niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal beperkt bent. Sommigen voelden zich geïsoleerd, ‘dom’, met zichzelf bezig, afhankelijk en op zoek naar veiligheid. Ook wordt opgemerkt dat ouderen waarschijnlijk niet gelukkig worden te midden van alle museumdrukte en dat ze hele delen van de rondleiding missen. Hier kan voortaan rekening mee gehouden worden, door ouderen met hun gezicht naar de rondleider te plaatsen, iedereen de kans te geven het kunstwerk te bekijken, om de beurt praten en niet te veel informatie (tegelijk) te geven. Verder is het belangrijk rust en veiligheid in te bouwen, zonder ouderen hierin te betuttelen.

Fysiek blijkt omgevingsbewustzijn, invloed van licht (donkere zalen voelen prettiger aan), ooghoogte en de route vinden lastig. Ook blijkt dat je sociaal beperkter bent als oudere in die zin dat je, door de energie die alles kost door je beperkingen, sneller afhaakt.

IMG_9424
Workshoponderdelen uitvoeren

IMG_9425 - kopie
Electrische handschoenen die de spieren manipuleren (Parkinson symptomen ervaren)

Na afloop concluderen de kunstdocenten onder meer dat het inbouwen van veiligheid – zonder te betuttelen –, structuur, licht en gerichte aandacht belangrijk is tijdens educatieve workshops en rondleidingen voor senioren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *